Сред най-големите пречки пред развитието на бизнеса са липсата на квалифицирана

...
</TD
>Сред най-големите пречки пред развитието на бизнеса са липсата на квалифицирана
Коментари Харесай

Най-голямата индустриална зона в България край Пловдив страда от липса на кадри, стартовата заплата е 1400 лева

Сред най-големите спънки пред развиването на бизнеса са неналичието на квалифицирана работна ръка, високите цени на суровините и скъпите енергийни носители. Това демонстрира изследване на Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинните предприятия.

Най-голямата индустриална зона в България, която се намира край Пловдив, изиска от няколко министерства и от президента смяна на просветителната система, тъй че тя да дава отговор на новите действителности на трудовия пазар и предложи прехрана на учениците, осведоми NOVA.

Бизнесът съществено се задъхва поради неналичието на фрагменти. Затова от септември над 6000 възпитаници в Пловдив ще се образоват в 236 професионални паралелки. За първи път в междинното обучение се разкриват атрактивни специалности, които ще оказват помощ на лечебните заведения да решат рецесията с дефицита на медицински сестри. Няколко огромни задгранични компании към този момент оборудват лаборатории и работилници в самите гимназии. Като ще заплащат образованието на учениците и ще им оферират работа.

За първи път в града под тепетата се разкрива специалността “Асистент на доктор по дентална медицина “. Новата специалност ще се учи в гимназията “Цар Симеон Велики “. Като в учебното заведение се прави преустрояване, с цел да бъдат открити два зъболекарски кабинета и STEM център за подготовката им.

Приемът за новата компетентност ще е след 7-ми клас. Сияна и Габриела-Никол са измежду първите искащи да учат здравната специалност. Статистиката сочи, че в Пловдивска област има най-вече зъболекарски кабинети, над 1000. Стоматолозите се нуждаят от медицински сестри или помощници.

Над 200 са предприятията в най-голямата промишлен парк у нас- " Тракия икономическа зона “. Повечето от фирмите са задгранични и са международни водачи в леката и тежка индустрия. Кризата с фрагментите при тях е най-голяма. За да си набират нужните експерти някои от фирмите разкриват образователни центрове и заплащат на искащите да усвоят машиностроителните специалности.

" Стартово заплащане е 1400 лв. бруто, в допълнение има ваучери за храна, безвъзмезден транпсорт, добавка за храна в работно време и други ", споделя Григор Ендрев от " Човешки запаси ".

За да привлекат младите фрагменти още от учебната пейка им оферират финансови тласъци. 

И сега най-голямата индустриална зона се нуждае от над 2000 хиляди квалифицирани експерти.

Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР